Boeken inspiratie

Images of Organization

Gareth Morgan

In 1986 verscheen 'Images of Organization' ('Beelden van organisatie') van de Canadese hoogleraar Gareth Morgan. In dit boek laat hij zien hoe de metaforen die wij hanteren bij het waarnemen van organisaties bepalen wat we zien. Daarbij passeren acht metaforen de revue. Achtereenvolgens beschrijft Morgan hoe organisaties eruit zien als wij ze beschouwen als:

Denk!

Simon Blackburn

Hoe zit het met de waardheid, de vrijheid, het log, goed en kwaad?  Wat is rechtvaardigheid, hoe werkt de menselijke geest en wat is kennis: het zijn vragen die ons allemaal bezighouden.  Maar niet alleen ons.  Belangrijke denkers en filosofen hebben zich er altijd al mee beziggehouden.  Simon Blackburn, bekend als auteur van de Oxford Dictionary of Philosophy, is als geen ander in staat om te laten zien hoe grote filosofen zich hebben gebogen over de grote vragen van het leven en hun ideeën zo te presenteren dat je ze ervaart als een verrijking van je eigen denken. 

Synchronicity - The Inner Path of Leadership

Joe Jaworski

Synchronicity is een inspirerende 'gids' om de meest essentiele leiderschapskwaliteit van deze tijd - de mogelijkheid om collectief onze toekomst te scheppen - te ontwikkelen. Het boek laat zien dat leiderschap gaat over de release van menselijke mogelijkheden, over het inschakelen van anderen om los te breken van organisatorische of zelfopgelegde grenzen. De auteur beschrijft zijn persoonlijke reis en zijn werk bevat diepzinnige boodschappen over 'organizational learning' en de effectiviteit daarvan.

Wie orde zaait zal chaos oogsten

Walter R.J. Baets

In 'Wie orde zaait zal chaos oogsten' bepleit Walter Baets een nieuwe manier van kijken naar de wereld en naar menselijke systemen, of het nu gaat om bedrijven of om de (westerse) samenleving als geheel. Aan de hand van zeer diverse voorbeelden laat Baets zien hoe onze kijk op de wereld gekleurd is door onze rationele, mechanistische en sterk op controle gerichte cultuur.

Great Planning Disasters

Peter Hall

Hall beschrijft een ‘pathologie van het plannen’. Hij doet dat aan de hand van een vijftal planning-zeperds. Hij analyseert de besluitvorming zoals die door (veelal bureaucratische) professionals zijn genomen, waarbij activisten en politici ook zo hun rol speelden. Hij schetst een wat pragmatische ‘theorie’ (met daarin elementen van politicologie, economie, futurologie, ethiek) waarmee zulke grote rampen kunnen worden voorkomen. Dat laatste is mooi, maar gaat voorbij aan het proces (zie The Sociological Imagination van C.

Pagina's