Phanes

Phanes was volgens de oude Griekse orfische traditie de Oergod die werd geboren uit het Kosmische Ei, dat door Chaos en Aether was gemaakt. Phanes wordt ook wel Protogonus genoemd, hetgeen letterlijk Eerst Geborene betekent, en is de maker van het Universum.

Protogonus heeft volgens verschillende bronnen in feite drie verschillende namen. Zijn meest populaire naam was Phanes, de God van Liefde en Licht. Zijn andere namen waren Ericapaeus, hetgeen Kracht betekent, en Metis, hetgeen staat voor de Gedachte en Overweging.

De meeste wetenschappers identificeren Phanes/Protogonus ook met Eros, de Griekse God van de Liefde. In het verhaal van Hesiodus over de Ontstaansgeschiedenis ontspruit Eros aan Chaos, tegelijk met Gaia en Tartarus. In deze zin is Eros een oorspronkelijke God, in tegenstelling tot latere mythen, waarin hij bekend stond als de eigenzinnige zoon van Aphrodite (Venus voor de Romeinen). De Romeinen noemden Eros later Cupido.

Er is enige onduidelijkheid of Nyx, hetgeen staat voor de Nacht, de moeder, de vrouw of de dochter was van Phanes. Hoewel ouder dan Phanes wordt over het algemeen niet aangenomen dat zij zijn moeder was. Sommige zeggen dat zij zijn dochter was, met wie hij gemeenschap had en waaruit de Hemel (Uranus) en Aarde (Gaia) voortkwamen. Anderen zeggen dat zij zijn vrouw was. Terwijl zij ieder etmaal de Nacht creeërde, maakte hij ieder etmaal de dag. Phanes creeërde ook de methode van creeëren door het vermengen van zaken ("he created the method of creation by mingling").

Phanes was de Zonnegod of de God van het Licht. Hij had vier ogen, die allen een andere kant opkeken, en hoofden van verschillende dieren. Hij wordt meestal afgebeeld als een sexloze of androgyne god met gouden vleugels. Hem werd ook onzichtbaarheid toegedicht terwijl hij tegelijkertijd puur licht uitstraalde.  Ons logo bevat daarom een gestileerde zon.

Phanes was de eerste heerser van de Goden. Hij gaf die scepter uiteindelijk over aan zijn vrouw Nyx, die hem later weer doorgaf aan hun zoon Uranos. Uranos gaf hem uiteindelijk aan Kronos, die tenslotte door zijn eigen zoon Zeus werd vermoord en sindsdien de scepter zwaait.

Meer informatie vindt u hier (opent een nieuw scherm)